Kattutställning har funnits i många år. Den första man känner till ägde faktiskt rum för över 400 år sedan! Syftet med kattutställning är att sprida kunskap om och visa upp alla godkända kattraser för besökare, men inte minst även kunskap om god katthållning! På utställningar tas de bästa katterna ut och då vägs både exteriöra egenskaper och temperament in. Det gör att uppfödare också får en god hjälp att utvärdera sitt avelsarbete. Oavsett orsak till att man besöker eller deltar i en kattutställning är det oftast både roligt, spännande och lärorikt för den kattintresserade.

Den skrivna rasstandarden kan vara svår att förstå till en början. Men om man tar sig tiden att sitta vid en domare, och lyssna och titta när den dömer ett antal katter, kan man lära sig mycket om hur rasens standard tolkas i verkligheten.

För att ställa ut din ragdoll på en SVERAK-utställning behövs

  • medlemskap i en SVERAK-ansluten klubb,
  • att katten är minst 4 månader gammal, samt
  • att katten är vaccinerad enligt SVERAKs gällande regler (senast 1 år innan och tidigast 15 dagar före uställningen).

Förberedelser

Kattutställning är en skönhetstävling och det enda man som ägare kan påverka är pälsen, så därför läggs gärna lite extra omsorg på prepareringen. Ett par dagar innan utställningen klipper man kattens klor noga, det är mycket viktigt att komma ihåg. Kom även ihåg att kolla så kattens öron är rena och man brukar plocka bort eventuella lodjurs-tofsar längst upp på örat. Man badar och fönar en ragdoll inför utställning. Angående vilka schampon och preparering man föredrar finns det nog lika många teorier som det finns utställare. Det finns mängder av produkter att välja på och alla har vi våra favoriter. Ett vanligt nybörjarfel är att man inte sköljer pälsen tillräckligt länge och noggrant. Särskilt under buk, bröst och byxorna på bakbenen. Man får då en skivig päls som ser allt annat än ren ut. Vi rekommenderar även att man schamponerar katten flera gånger, skölj slarvigt mellan schamponeringarna. Efter sista schamponeringen sköljer man riktigt länge! Efter badet är det bra att föna katten riktigt torr och gärna kamma lite samtidigt. De första gångerna man badar och fönar sin katt kan det vara bra att ha en medhjälpare, men de flesta katter vänjer sig snabbt vid det och redan efter ett par gånger brukar det gå riktigt smidigt.

Utrustning

Den utrustning du behöver ha med dig på utställningen är: burskynke, burbotten, mat och vattenskål och en liten toalåda med kattsand. Det finns inga regler för hur burskynket ska se ut. Här är det bara fantasin som sätter gränser. Burar finns i utställningslokalen och måtten på dessa är: 60 cm hög, 75 cm bred i långsida och 60 cm djup. Man kan köpa färdigsydda burklädslar, i webshop eller på utställning, eller sy sitt egna. Sök på internet så hittar du flera bra webshoppar eller beskrivningar på hur man syr!

Anmälan

Alla kommande utställningar aviseras på SVERAKs hemsida där man ser vilket datum utställningen är och mellan vilka datum anmälan ska göras. Många gånger blir utställningarna fullbokade snabbt, så det är bra att anmäla sig genast när anmälningstiden öppnar.

Alla utställningar presenteras i en inbjudan, där all information finns om arrangerande klubb, plats, datum, domare etc. Anmälan görs vanligtvis på SVERAKs hemsida där man loggar in på “mina sidor”. Instruktioner om detta tittar du på www.sverak.se under utställning. På SVERAKs hemsida hittar du även information om de olika klasserna. Om du är osäker vid anmälan kan du vända dig till din lokalklubbs utställningssekreterare eller till SRC utställningsmentorer så får du hjälp.

Framme vid utställlningslokalen

  1. Visa vaccinationsintyg + bekräftelse vid ingången till lokalen.
  2. Veterinärbesiktning –  En veterinär gör en hälsoundersökning på katten, kollar öron, ögon, päls (ohyra), att katten inte verkar vara dålig i magen och att den är i fin form och verkar frisk. På vissa utställningar kontrolleras alla katter av en veterinär, medan på andra tillämpas stickprovskontroll.
  3. Incheckning – Ett mycket viktigt moment som man inte får missa, för då blir man struken från utställningen. Man lämnar sitt namn, och får tillbaka ett papper med kattens tävlingsnummer och hänvisning till vilken burrad katten har sin plats i.
  4. Nu är din katt med i tävlingen, och du går och letar på din bur och gör den iordning med skynke, botten, sandlåda, mat och vatten. Sen är det bara att vänta på sin tur. Leta reda på din domares bord och håll koll på bedömningarna. Var beredd att komma fram med din katt när ditt nummer kommer upp. Vid varje domare finns en assistent i gul skjorta som kan svara på frågor om du behöver hjälp.

Bedömningen

Alla katter jämförs med sin egen ras standard. 100 poäng är det maximala resultatet. Man bedömer typ, huvud, ögon, öron, päls, svans, kondition och allmänt omdöme. Domaren granskar alla kattens delar, och skriver sin bedömingssedel.

En ragdoll visar man som utsträckt, man låter den “hänga”.

En del utställningar är assistentburna, det betyder att assistenter visar fram alla katterna för domaren. Andra utställningar är Bära själv-utställningar, då visar ägaren själv katten för domaren. Assistenten hjälper dig dock gärna med detta om du inte vill eller kan visa katten själv.
I panelen, själva finalen, är det alltid assistenter som visar fram katterna.

Utställningens olika tävlingsmoment

NIVÅ 1 – Grundbedömning
Först tävlar katten mot andra katter i samma klass och färg som den själv. Där utser domaren en klassvinnare. Om katten är äldre än 10 månader får den vinnande katten ett certifikat. Certifikaten samlar man på och efter tre certifikat i öppen klass får en fertil katt titeln Champion och en kastrerad katt titeln Premier. För de högre titlarna krävs fler certifikat.

NIVÅ 2 – Bäst i variant
Om det finns minst tre katter i en färg utser domaren en Bäst I Variant (BIV). Fertila och kastrater tävlar aldrig mot varandra. Om det finns tre fertila katter och tre kattungar tar domaren ut en BIV-vuxen och en BIV-ungdjur.

NIVÅ 3 – Nominering
I nomineringen (NOM) utser domaren sin:
– bästa hane
– bästa hona
– bästa junior
– bästa ungdjur
– bästa kastrathane och
– bästa kastrathona

Då väljer domaren mellan alla de katter han/hon har dömt under dagen inom kategori 1. Här kan katterna möta perser, exotic, birma och turkisk van.

NIVÅ 4 – Best in Show-panel
Samtliga domares nominerade katter inom samma kategori tävlar mot varandra i en panel. Domarna lägger var för sig en röst på den katt han/hon tycker är bäst och Best in Show (BIS) blir den katt som får flest röster.

BIS blir bästa hane, bästa hona, bästa junior, bästa ungdjur, bästa kastrathane och bästa kastrat-hona. Det blir alltså flera Best In Show-katter på en utställning.