En rasstandard är det dokument som inom ett kattförbund beskriver hur den ideala katten i just den rasen ska se ut. Ragdollens rasstandard ger oss alltså en bild rasens utseende, och det är den beskrivningen som uppfödare inom rasen strävar mot i sitt avelsarbete. Det är också rasens standard som domare utgår från när de bedömer katter på utställning. 

Beroende på vilket kattförbund man tillhör så kan beskrivningarna i ragdollens rasstandard skilja sig åt lite. På den här sidan kommer vi att ta upp FIFé:s ragdollstandard, på grund av att det är den absolut vanligaste standarden som uppfödare och utställare i de skandinaviska länderna följer. Vill du läsa några standarder från andra förbund kan du ladda ner dem här intill. 

Rasstandard och rasbeskrivning

Rasstandard och rasbeskrivning är två ord som är väldigt lika varandra, men som syftar till lite olika saker. Rasstandarden är som tidigare nämnts ett officiellt dokument från ett kattförbund som beskriver hur rasen ska se ut. En rasbeskrivning är istället en lite mer generell beskrivning av rasens utseende, temeperament och egenskaper utifrån hur uppfödare och ägare upplever rasen. Scandinavian Ragdoll Club har en rasbeskrivning för ragdollen som du kan läsa på den här sidan »

Tolkning av ragdollens rasstandard

Det är inte alltid helt lätt att förstå vad orden i rasstandarden egentligen innebär när det kommer till ragdollens utseende. Det händer också att olika läsare tolkar meningarna lite olika. Det finns dock hjälp att få när man vill sätta sig in i och förstå ragdollens rasstandard på djupet. 

Seminarium
Lite då och då anordnas rasseminarium om just ragdollens standard. Det är ett jättebra tillfälle att lära sig mer om rasen och förstå standarden. Scandinavian Ragdoll Club brukar arrangera seminarium av den typen med jämna mellanrum. Då träffas vi och lyssnar på en erfaren domare eller annan kunnig inom rasen som kan ge sin tolkning av standarden, och det brukar även ge upphov till väldigt intressanta diskussioner. 

Utställningar
Ett annat bra sätt att lära sig mer om rasens standard är att besöka kattutställningar. Det spelar ingen roll om du själv ställer ut på utställningen eller om du bara besöker den. På en kattutställning bedömer en utbildad domare hur väl de olika katterna följer rasens standard, så genom att sitta och lyssna på domarens bedömningar kan man få en en bättre förståelse av ragdollens rasstandard. 

Ta hjälp av erfarna inom rasen
Genom att diskutera med och ställa frågor till personer som är lite mer erfarna inom rasen kan man lära sig mycket. Om du är helt ny inom rasen kan du alltid börja med att prata med uppfödaren till din katt. En seriös uppfödare hjälper dig mer än gärna med dina funderingar och blir bara glad över att du vill lära dig mer! 

Artiklar om standarden

Ibland publiceras artiklar med ragdollens standard som tema. De artiklar som som rör ragdollens rasstandard och finns publicerade här på SRC:s hemsida kan du se här.

FIFé:s rasstandard

I FIFé:s standard finns ett helt kapitel som enbart berör ragdollen, och det är den som du kan se i tabellerna längre ner på den här sidan. Det är dock bra att känna till att ragdollen även berörs av de kapitel som kallas “general parts”, det vill säga den generella standarden. Den generella standarden beskriver olika exteriörer på alla katter, oavsett ras. Det är exempelvis här man kan läsa om hur olika färger ska se ut samt vilka fel och defekter en katt inte får ha om den ska ställas ut. Du kan hitta alla de olika kapitlen i FIFé:s standard på den här sidan »

Ragdollens rasstandard

Allmänt

Utseende

Ragdoll är en massiv, stor katt med medelkraftig till kraftig benstomme och muskulös kropp. Ska ge ett överlag massivt intryck.

Storlek

Stor

Huvud

Form

Medelstort huvud, bred modifierad kilform. Lätt rundad panna (ej välvd) som visar en mjuk övergång till ett platt parti mellan öronen. God höjd i profilen.

Nos

Nosen är rak och visar en lätt böj på den översta tredjedelen.

Kinder, haka & nos

Kinderna är välutvecklade och smalnar av mot ett rundat, välutvecklat brett nosparti av medellängd (aldrig smalt) och en välutvecklad haka.

Öron

Form

Medelstora, breda vid basen, med rundad topp.

Placering

Placerade brett isär på huvudet och med en lätt framåtlutning.

Ögon

Form

Stora och ovala. Yttersta delen av ögats öppning ska vara i nivå med basen på örat.

Färg

Blå, ju mer intensiva i färgen desto bättre, i relation till kroppsfärgen.

Nacke


kort och kraftig

Kropp

Struktur

Lång kropp, med medelkraftig till kraftig benstomme, muskulös. Bröstet brett och välutvecklat. Muskulös och tyngre i bakkroppen. Den fullvuxna katten ska vara lika bred över skuldrorna som över bakkroppen.

Ben

Allmänt

Medellånga ben med medelkraftig till kraftig benstomme. Bakbenen något högre än frambenen vilket gör att rygglinjen ser ut att slutta något framåt.

Tassar

Stora, runda och kompakta med hårtofsar mellan tårna.

Svans


Lång, helst till skuldran. Medeltjock vid roten, smalnar av något mot toppen. Välpälsad, buskig.

Päls

Struktur

Medellång, tät, mjuk och med silkig struktur, ligger utmed kroppen. Känns som kall silke vid beröring. Längst vid halsen och runt yttre kanterna av ansiktet så att den ger intryck av att ha krage.

Kort i ansiktet och ökar i längd från hjässan och skuldrorna och över ryggen. Medellång till lång på sidorna, magen och bakbenen.

Kort till medellång på frambenen.

Färg

För färgvarianter se tabeller nedan.

Övrigt


Honkatter är märkbart mindre än hankatter

Hänsyn ska tas till hankattens kraftigare käkparti.

Kattens utveckling är långsam, mognar vid 3 till 4 års ålder.

Hänsyn ska tas till päls beroende på säsong.

Diskvalificerande fel

Ögon

Annan ögonfärg än blå.

Poängskala

Poängskala

Huvud

Huvudform, nos, panna, kinder och nosparti, käkar och tänder, haka samt form och storlek på ögonen.

25p

Öron

Form och placering

5p

Ögonfärg

5p

Kropp

Uppbyggnad, storlek och benbyggnad

20p

Ben och tassar

Längd på ben, form på tassar

5p

Svans

Form och längd

5p

Päls

Färg och mönster

20p


Kvalitet, struktur och längd

10p

Kondition

5p

Totalt

100p

Ragdollens färger

Nedanför den här rutan kan du se vad standarden säger om ragdollens färger. Vill du istället lära dig mer om dem på ett lite enklare sätt med förklarande bilder så kan du klicka dig vidare på länken här istället.

Tillåtna färger

Färg

EMS-kod

Anmärkning

Brun/blå/choklad/lila/röd/creme COLORPOINT

RAG n/a/b/c/d/e

A, E

Brun/blå/choklad/lila SKÖLDPADD COLORPOINT

RAG f/g/h/j

A, E

Brun/blå/choklad/lila/röd/creme TABBY COLORPOINT

RAG n/a/b/c/d/e 21

A, E

Brun/blå/choklad/lila/ SKÖLDPADDSTABBY COLORPOINT

RAG f/g/h/j 21

A, E

Brun/blå/choklad/lila/röd/creme BICOLOR

RAG n/a/b/c/d/e 03

B, D, F

Brun/blå/choklad/lila SKÖLDPADD BICOLOR

RAG f/g/h/j 03

B, D, F

Brun/blå/choklad/lila/röd/creme TABBY BICOLOR

RAG n/a/b/c/d/e 03 21

B, D, F

Brun/blå/choklad/lila/ SKÖLDPADDSTABBY BICOLOR

RAG f/g/h/j 03 21

B, D, F

Brun/blå/choklad/lila/röd/creme MITTED

RAG n/a/b/c/d/e 04

C

Brun/blå/choklad/lila SKÖLDPADD MITTED

RAG f/g/h/j 04

C

Brun/blå/choklad/lila/röd/creme TABBY MITTED

RAG n/a/b/c/d/e 04 21

C

Brun/blå/choklad/lila/ SKÖLDPADDSTABBY MITTED

RAG f/g/h/j 04 21

C

Päls


A

Pointsfärg: - öron, mask, ben och svans - ska vara väl definierad och i harmoni med kroppsfärg.

B

Pointsfärg: - öron, mask och svans - ska vara väl definierade. Masken ska ha en omvänt vitt "V".

Kroppsfärg: ska ha en nyans ljusare än pointsfärg, med eller utan vita fläckar på ryggen. Buken ska vara vit utan fläckar. Vita ben är att föredra.

C

Pointsfärg: väl definierad och i harmoni med kroppsfärg, som hos Colorpoint. Vit haka, med eller utan en smal vit strimma/tecken på nosryggen upp till pannan. Smal vit markering är tillåten på noskuddarna så länge den följer medianlinjen ner till hakan. Vit strimma sträcker sig från kragen och löper ner på undersidan mellan frambenen till svansens bas. Vita vantar på på frambenen; bakbenen bör vara vita som minst upp till hasen och som mest upp till mitten av låret. Färgade fläckar i detta område är acceptabla.

Nosläder: motsvarar pointsfärgen eller rosa.

Trampdynor: rosa.

D

Nosläder: Rosa

Fel


C

Huvud: Avsaknad av vit haka.

Ben: Mörka fläckar på de vita vantarna.

Päls: Mörka fläckar på buken. Avsaknad av vit bukstrimma.

E

Päls: Vita fläckar

F

Öron: Vitt på öronen

Svans: Vitt på svansen