Ragdollens personlighet och utveckling

Ragdollen är lugn katt som är hängiven sin ägare och många tycker de är väldigt hundlika. Den är kelig och tycker om att bli ompysslad. Den medium långa pälsen är lättskött. En ragdoll trivs i både hus och i lägenhet, och lämpar sig därför bra som innekatt. Den kommer oftast mycket lätt överens med andra katter, hundar och barn.

Ett drag som skiljer dem från andra raser är att de, om de vill, kan slappna av i alla muskler då man lyfter upp katten, så att den blir lika lealös som en trasdocka och det är på grund av det rasen har fått sitt namn.

Gångstilen är säregen för en ragdoll. Den går inte så smäckert som andra katter. De har istället en vaggande gångstil vilket kan bero på at de är passgångare och dessutom går med bakbenen brett isär. Många ragdolls sover gärna på rygg med både bak och frambenen brett isär. Den är som betraktad ganska klumpig.

Ragdollen är lättsam, lugn och en extremt snäll katt. Den vill ogärna motionera mer än nödvändigt, men är för den sakens skull ingen prydnadskatt. Den är mycket nyfiken och vill vara med överallt. Till skillnad mot andra raser ligger oftast inte en ragdoll högt upp och observerar utan gärna mitt på golvet eller vid sidan av husses/mattes fötter så den inte missar något.

På det hela taget är en ragdoll en mycket trevlig, tålmodig, social och lat katt som kräver mycket kärlek och uppmärksamhet av sin ägare. Den kan bli väldigt olycklig om den måste vara mycket ensam utan sällskap av någon annan, så den trivs bäst om det finns andra katter i huset när matta/husse jobbar.

Som alla maskade katter föds ragdollen vit. Fullt utmaskad och färdig i färg är inte en ragdoll förrän vid tre års ålder, så det kan vara lite problem att skilja på brun och choklad och på blå och lila. En ragdoll växer länge och ibland ryckvis. Precis när man har en perfekt proportionerlig katt så växer den några centimetrar på längden och blir smal i kropp och ansikte. Ett par veckor senare kan den se bra ut igen, för att åter igen dra iväg. Ibland verkar det som om den så kallade slyngelåldern aldrig ska ta slut. Det här håller ofta på framemot två års ålder då växandet sker mer långsamt. På slutet är det mest huvud och nacke som blir bredare, speciellt på hanarna. När katten vuxit färdigt så väger en hona oftast omkring 3,5 – 5 kg och en hane 6-8 kg, kanske 9 kg. Ragdoll finns i tre olika mönster: colourpoint, mitted och bicolour, samtliga med eller utan tabbymönster samt i tio godkända färger.

Lär dig mer om ragdollen!

Rasstandard

Hur ska ragdollen egentligen se ut enligt rasens standard?

Färger och varianter

Vilka färger och varianter finns ragdollen i?

Historia

Hur uppkom rasen och vad har hänt sen dess?