Totalt med alla godkända kombinationer av ragdollens färger, mönster och vitfläck finns ragdollen i hela 60 olika varianter. På den här sidan samt på dess undersidor kan du lära dig om allt som rör ragdollens färger och mönster. Du kan även hitta massor av bilder på ragdolls i olika varianter. Om du vill hoppa över texterna och gå direkt till bildgallerierna så kan du använda länkarna nedan.

Maskning

Ragdollen är en siamesmaskad katt. Ibland kallas anlaget även himalayamaskad, pointad eller kort och gott bara maskad. Det påverkar ragdollens färger så att de blir temperaturkänsliga. Katten får därför som starkast och mörkast färg på de partier på kroppen som är kallast, medan de varmare partierna får en ljusare färg. De kallare partierna (ansikte, öron, tassar, ben och svans) kallas kattens points.

Det finns tre olika delar man tar hänsyn till när man namnger ragdollens fullständiga färg, och de delarna kommer vi gå igenom på den här sidan. 

Vitfläck

3 olika vitfläcksvarianter finns hos ragdoll: colourpoint, mitted och bicolour.

Färg

Ragdollen finns i 10 olika färger: brun, blå, choklad, lila, röd, creme, brunsköldpadd, blåsköldpadd, chokladsköldpadd och lilasköldpadd.

Tabby

Alla ragdollkatter i alla färg- och vitfläckskombinationer kan vara antingen med eller utan tabby-markeringar.

En katt som är brun mitted har alltså vitfläck mitted, färgen brun och har inte några tabbymarkeringar.
En annan katt som är blåsköldpaddstabby bicolour har vitfläck bicolour, färgen blåsköldpadd och har utöver det även tabbymarkeringar.

vitfläck

Ragdollens färger - Colourpoint

Colourpoint

En ragdoll som är colourpoint är endast siamesmaskad och har ingen vitfläck alls, det vill säga inga vita markeringar någonstans på kroppen. En katt som är colourpoint har mörkare färg på sina points (ansikte, öron, ben, tassar och svans), men är ljusare på resten av kroppen.

På bilden ser vi en brun colourpoint ragdoll, eller en brunmaskad ragdoll som det också kallas, med EMS-kod RAG n. Ordet colourpoint är just det engelska ordet för en siamesmaskad katt. På länken nedan kan du läsa mer om colourpointen och se bilder på hur de kan se ut. Där kan du även läsa om vad rasens standard säger om den här mönstervarianten.

Mitted

En mitted ragdoll är i grunden siamesmaskad precis som colourpointen, men har dessutom vitfläck. Man kan förklara vitfläck som att man har målat över kattens färg med tippex på vissa delar av kroppen. Vitfläcksvarianten mitted är helt unik för ragdollen och existerar inte hos någon annan ras. 

En mitted har vita små sockar på framtassarna och bakbenen är vita ända upp över hasen. Den har en vit haka och en vit strimma som går från kragen och hela vägen vidare under magen. Ibland kan den också ha en vit strimma på nosryggen eller i pannan, en bläs.

På bilden ser vi en blå mitted ragdoll som har EMS-koden RAG a 04. Det är siffran 04 som berättar att katten är mitted. På länken nedan kan du läsa mer om vitfläcksvarianten mitted och se bilder på hur de kan se ut. Där kan du även läsa om vad rasens standard säger om den här mönstervarianten.

Ragdollens färger - Mitted
Ragdollens färger - Bicolour

Bicolour

En bicolour ragdoll är även den siamesmaskad i grunden, men har en högre vitfläcksgrad än mitteden. 

Mest kännetecknande för bicolour är det vita, inverterade V:et i ansiktet. Den ska ha vita ben och den kan också ha vita fläckar på ryggen. 

På bilden ser vi en brun bicolour ragdoll som har EMS-koden RAG n 03. Det är siffran 03 som berättar att katten är bicolour. På länken nedan kan du läsa mer om vitfläcksvarianten bicolour och se bilder på hur de kan se ut. Där kan du även läsa om vad rasens standard säger om den här mönstervarianten.

Färger

Ragdollen är godkänd i 10 olika färger som listas här nedan. Alla vitfläcksvarianterna kan kombineras med alla de olika 10 färgerna. Här nedan finns lite exempel på hur de olika färgerna ser ut. Inom parantes står vad färgen kallas på engelska.

Ragdollens färger:

Brun (seal) – En mörkt brun, ibland nästan svart färg
Blå (blue) – En grå färg
Choklad (chocolate) – En ljusare och varmare mjölkchokladbrun
Lila (lilac) – En ljusare och varmare grå färg
Röd (red) – En orange färg
Creme (creme) – En beigeaktig färg
Brunsköldpadd (seal tortie) – En kombination av både brunt och rött. De bruna och röda fälten kan fördela sig hur som helst
Blåsköldpadd (blue tortie) – En kombination av både blått och creme. De blå och cremefärgade fälten kan fördela sig hur som helst
Chokladsköldpadd (chocolate tortie) – En kombination av både choklad och rött. De chokladfärgade och röda fälten kan fördela sig hur som helst
Lilasköldpadd (liliac tortie) – En kombination av både lila och creme. De lila och cremefärgade fälten kan fördela sig hur som helst

Tabby

En ragdoll kan vara antingen med eller utan tabbymarkeringar, oavsett vilken färg den har. Tabby är ett anlag som gör att ragdollens färger blir randiga. Den får dessutom en ljusare eyeliner runt ögonen, en ljusare kant på örat och ljusare morrhårskuddar. Egentligen är det lite slarvigt av oss ragdollmänniskor att använda ordet tabby. Det riktiga ordet är istället augoti, men inom vår ras är det mest tabby som används till vardags. 

På en tabbyragdoll lägger man till siffran 21 i slutet på dess EMS-kod. På engelska kallas tabby för lynx. För sköldpaddsfärgerna brukar man på engelska använda ordet torbie istället för tortie när man pratar om en sköldpaddstabby ragdoll.