En mitted ragdoll är i grunden siamesmaskad precis som colourpointen, men har dessutom vitfläck. Man kan förklara vitfläck som att man har målat över kattens färg med tippex på vissa delar av kroppen. Den har bland annat en vit haka och vita vantar (mittens) på framtassarna.

En mitted kan ha alla de 10 färgerna som är godkända hos ragdollen och kan dessutom vara både med och utan tabbymarkeringar. Det gör att det totalt finns 20 olika utseenden på en mitted. Längst ner på sidan kan du se bildexempel på colourpoints i olika färger. 

Standard och färgfel

Vad säger standarden?

Enligt standarden ska en mitteds points vara jämna i färgen, väldefinierade och hålla goda kontraster mot den ljusa kroppsfärgen, precis som på colourpointen. Utöver det har mitteden vitfläck på flera platser på kroppen som också ska sitta på ett visst sätt. 

Huvud

En mitted ragdoll ska ha en vit haka. Katten kan även vara med eller utan en eller flera smala vita markeringar på nosryggen och pannan, en så kallad bläs. Det är även tillåtet med en smal vit markering på noskuddarna så länge den följer ansiktets mittlinje och ansluter till hakan.

Blå mitted med vit haka och bläs

Tassar och ben

Framtassarna har vita vantar. Bakbenen är vita som minst upp över hasen, men som mest till halva låret. Bakbenen får ha färgade fläckar i det vita, men de flesta anser nog att vita ben är mer tilltalande. 

Blå mitted med helt korrekta markeringar

Kropp

Från kragen på en mitted ragdoll löper en vit strimma över bröstet och magen, ända till svansens bas. 

En brun mitted med en vit, obruten strimma längs magen och en helt vit haka

På färgsidorna på SRC:s hemsida utgår vi från FIFé:s standard i texterna när vi berättar om hur en ragdoll ska se ut. Det är den är det absolut vanligaste standarden som används i skandinavien. Alla FIFé:s aktuella standarder kan man hitta på länken nedan.
Ragdollen har dels en eget kapitel i standarden som bara rör just vår ras, men det finns också många avsnitt i den generella standarden som påverkar ragdollens önskvärda utseende.

Färgfel

Färgfel är något som man tar hänsyn till när man ställer ut eller avlar på sin katt. Är din katt bara en älskad sällskapskatt är färgfel däremot helt oviktiga och inget som på något vis skulle göra din katt sämre.

Mitted är den vitfläcksvariant på ragdoll som är svårast att få helt perfekt. Några färgfel som en mitted ragdoll kan ha är avsaknad av vit haka, bruten vit strimma på magen, mörka fläckar på de vita framtassarna och mörka fläckar på magen. De får heller inte ha vita fläckar i sina points på andra platser än vad standarden tillåter, tex på öronen eller svansen.
Till sist kan det också bli både för mycket och för lite vitt både på bakbenen och på framtassarna. 

Kul att veta

Här följer lite blandad info och kuriosa som rör mitteden.

Vanligast bland ragdolls

Om man tittar på statistik från ragdolls som registreras i skandinavien så är mitted den vanligaste varianten. Det är alltså den vitfläcksvarant det föds flest kattungar utav.

Para mitted med mitted

Om man parar en mitted hona med en mitted hane så kan utfallet bland kattungarna bli vilken som helst av de olika vitfläcksvarianterna. Du kan alltså få kattungar som är både colourpoint, mitted och bicolour i kullen.

Unik för ragdoll

Vitfläcksvarianten mitted är helt unik för ragdollen och existerar inte hos någon annan ras. Inte heller huskatter kan vara mitted.

Godkändes sist

Av ragdollens vitfläcksvaianter är mitteden den som tog längst tid innan den blev godkänd inom förbundet FIFé. Mitted godkändes inte förrän 1998, till skillnad från bicolourn som godkändes 1991 och colourpointen 1997

Galleri

Här kan du se bilder på mitted ragdolls i olika färger. Du kan använda filtret för att sortera ut alla bilder i en viss färg. Om en färg du letar efter saknas så beror det på att vi inte har några bilder på just den färgen ännu.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Skicka in bilder!

Ni är alltid varmt välkomna att skicka in foton på era katter till vårat bildgalleri. För besökarnas skull önskar vi att ni bara skickar in foton av god kvalitet och skärpa där kattens huvud syns bra. Katterna ska vara minst 3 månader gamla på fotona. Du kan ladda upp dina bilder på länken nedan eller maila dem till webmaster@scandinavianragdoll.com. Skriv även kattens och ägarens namn om du vill att det ska stå med.