Colourpoint ragdoll

En ragdoll som är colourpoint är endast siamesmaskad och har ingen vitfläck alls, det vill säga inga vita markeringar någonstans på kroppen. En colourpoint har mörkare färg på sina points (ansikte, öron, ben, tassar och svans), men är ljusare på resten av kroppen.

En colourpoint kan ha alla de 10 färgerna som är godkända hos ragdollen och kan dessutom vara både med och utan tabbymarkeringar. Det gör att det totalt finns 20 olika utseenden på en colourpoint. Längst ner på sidan kan du se bildexempel på colourpoints i olika färger. 

Standard och färgfel

Vad säger standarden?

Ragdollens standard säger att färgen på pointsen på en colourpoint ska vara väldefinierade och i harmoni med kroppsfärgen. 

När vi tittar på standarden för ragdollens färger behöver vi även ta hänsyn till den generella standarden (General Part), det vill säga den standard som berör alla raser. Ett kapitel i den generella standarden rör just maskade katter. Här står det bland annat att de olika pointsen ska vara så lika varandra i färg och intensitet som möjligt. Kroppsfärgen ska vara ljus och jämn i färgen, och det ska finnas goda kontraster mellan points och kroppsfärg. Det är vanligt och helt okej att äldre katter får lite mörkare färg på kroppen.

Colourpoint kontraster
En brun colourpoint med jämna, intensiva points och en ljus och jämn kroppsfärg.

På färgsidorna på SRC:s hemsida utgår vi från FIFé:s standard i texterna när vi berättar om hur en ragdoll ska se ut. Det är den är det absolut vanligaste standarden som används i skandinavien. Alla FIFé:s aktuella standarder kan man hitta på länken nedan.
Ragdollen har dels en eget kapitel i standarden som bara rör just vår ras, men det finns också många avsnitt i den generella standarden som påverkar ragdollens önskvärda utseende.

Färgfel på colourpoint

Färgfel är något som man tar hänsyn till när man ställer ut eller avlar på sin katt. Är din katt bara en älskad sällskapskatt är färgfel däremot helt oviktiga och inget som på något vis skulle göra din katt sämre.

En colourpoint ragdoll får inte ha några vita fläckar någonstans på kroppen. Det skulle tex kunna vara en vit fläck på en tå eller en vit svanstipp. Det räknas också som ett färgfel om katten inte har tillräckligt bra kontraster mellan sina points och kroppsfärgen.

Den perfekta colourpointen saknar även mörka fläckar på magen, har inga spökmönster i sina points (röda och cremefärgade katter är undantag), och har inga pigmentbortfall på nos, läppar eller trampdynor. 

Kul att veta

Här följer lite blandad info och kuriosa som rör colourpointen.

Sköldpaddsfärgerna

Hur de olika pigmenten fördelar sig över kroppen på en sköldpaddsfärgad katt påverkas av hur mycket vitfläck katten har. På en brunsköldpaddsfärgad colourpoint, som inte har någon vitfläck alls, kommer det bruna och röda visa sig spräckligt över katten. På en bicolour, som har en hög vitfläckgrad, kommer det röda och bruna istället samla ihop sig till större fält.

World Winner

Endast två stycken colourpoint ragdolls har genom tiderna lyckats kamma hem en WW-titel på FIFé World Winner Show. Den första var blå och hette WW'03 DK*Seierø's Jackie Chan, och den andra, WW’18 SE*Frums Foster, var brun.

Galleri colourpoint

Här kan du se bilder på coloupoint ragdolls i olika färger. Du kan använda filtret för att sortera ut alla bilder i en viss färg. Om en färg du letar efter saknas så beror det på att vi inte har några bilder på just den färgen ännu.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Skicka in bilder!

Ni är alltid varmt välkomna att skicka in foton på era katter till vårat bildgalleri. För besökarnas skull önskar vi att ni bara skickar in foton av god kvalitet och skärpa där kattens huvud syns bra. Katterna ska vara minst 3 månader gamla på fotona. Du kan ladda upp dina bilder på länken nedan eller maila dem till webmaster@scandinavianragdoll.com. Skriv även kattens och ägarens namn om du vill att det ska stå med.