Att könsbestämma kattungar är något som blir lättare och lättare med tiden ju fler kattungar man ser. Det är oftast inte så jättesvårt till en början heller, bara man vet vad man ska titta efter. Ibland kan det vara lättare att blöta ner bakdelarna lite för att kunna se ordentligt. 

Du som är medlem i Scandinavian Ragdoll Club kan såklart alltid vända dig till SRC:s avelsråd för hjälp om du inte lyckas könsbestämma kattungarna på egen hand.

På bilden har vi två stycken 6 dagar gamla kullsyskon. Det är framförallt två detaljer som avgör om kattunge är en hona eller en hane:

Avstådet mellan anus och kön

På en hona är avståndet kortare än på en hane. Har man både honor och hanar i kullen är detta oftast det enklaste att gå efter

Könets utseende

Man brukar många gånger säga att honans anus och kön tillsammans ser ut som ett semikolon ;
medan hanens bakdel mer påminner om ett kolon :
Honans kön visar sig som ett streck medan man på hanen bara ser en liten prick. 

Röda och sköldpaddsfärgade katter

Om man använder röda eller sköldpaddsfärgade katter som föräldrar kan det också vara bra att känna till att vissa färger enbart kan finnas på ett visst kön. Du kan lära dig mer om färger och genetik på denna sidan >

Könsbestämma kattungar – bildexempel

Här nedan kan du se fler exempel på kattungar i lite olika åldrar. Vartefter veckorna går blir avståndet mellan kön och anus större och större, och när hankattungen är några veckor gammal kan man även se och känna pungen med de små testiklarna i.