Välj språk / Select language

I juni 2022 blev vi ledsamt nog kontaktade av en huskattuppfödare som fått en dvärgväxt kattunge i sin kull. Kattungen visar alla symptom som de drabbade ragdollungar som vi tidigare berättat om har haft. Båda föräldrarna är huskatter/blandraser, men ragdoll finns i släkten. Uppfödaren har fått lite tips på hur man kan hjälpa kattungen, men ni som är pålästa kring ämnet vet såklart att prognosen tyvärr inte ser god ut..

Det här ger oss ett lite nytt perspektiv på dvärgväxtproblematiken, där huskattuppfödare utan tillgång till, eller kunskap om stamtavlor drabbas. Det var tyvärr bara en tidsfråga innan det skulle ske, och när aveln sker okontrollerat på det sättet så kommer det säkert hända igen. 

Vi vill än en gång poängtera hur viktigt det är att informera. Vi vill uppmana er uppfödare som säljer okasterade sällskapskatter från de här linjerna att förklara varför katten är direkt olämplig som avelskatt om man inte vet vad man gör, trots att det inte är det minsta fel på den som sällskapskatt. 

Vi har såklart kontakt med SLU angående kattungen, och uppfödaren är villig att bistå med de prover och material som forskarteamet önskar. 

Senaste kring DNA-testet

Angående det DNA-test som SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) forskar på så har vi inga nyheter och tidsramar lanseringen ännu, men de hälsar att arbetet går framåt. 

Video – drabbad kattunge med syskon, ca 6 veckor gammal

Bild – drabbad blandraskattunge