Välj språk / Select language

Juli 2020

För 4 år sedan började den långa, tuffa och känslosamma resan med att försöka reda ut vad som gått snett med vissa kattungar som föddes i vår ras.

Vi kunde då se att det i vissa kullar föddes kattungar som såg ut och betedde sig annorlunda än sina syskon. Dessa underbara ungarna levde tyvärr aldrig särskilt länge och vi insåg alla att något behövde göras för att stoppa detta.

Med några drivna eldsjälar i spetsen samlades det in pengar, stamtavlor, historier och bilder. Det söktes i vetenskapliga artiklar och jämfördes med alla sjukdomar vi redan kände till. Men inget passade helt in på våra kattungar.

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kontaktades och visade stort intresse för att hjälpa till.
Under tiden de jobbade satte SRC upp rekommendationer för hur vi uppfödare skulle kunna undvika att fler kattungar skulle få alldeles för korta liv.

Avelsråden som snabbt spreds över hela världen fick både kritik och hyllningar från olika håll, men de fungerade! I alla fall tillfälligt i väntan på det där efterlängtade DNA-testet.

Nu har vi snart nått mållinjen! SLU har lyckats hitta en gen och vi kommer kunna skicka in DNA-tester på våra ragdolls redan nu i höst. Mer info om hur detta kommer gå till kommer när det närmar sig.

Detta är så ofantligt stort, och glädjetårarna slutar inte rinna för oss. Tänk att vi tillsammans äntligen lyckats!

När corona-läget lugnat sig ska vi fira detta ordentligt, det lovar vi!
Tusen tack till alla som på ett eller annat vis hjälp till för att detta skulle bli möjligt. Tänk vad mycket vi kan åstadkomma tillsammans ?