Ända sen 2008 har ragdollen legat högst upp på listan över flest registrerade kattraser hos Sverak – Sveriges Kattklubbars Riksförbund. Så var det även under 2021, och ragdollen fortsätter därför behålla förstaplatsen som Sveriges populäraste raskatt.
 
Under 2021 stambokfördes hela 2960 ragdolls i förbundet. Det kan jämföras med år 2020 då siffran istället låg på 2491 ragdolls, samt år 2019 med 1896 stycken.
 
SVERAK meddelar att stambokföringen av alla raser gått upp med 15% under senaste året, respektive 25% under de två senaste åren. Det innebär att ökningen av antalet stambokförda ragdolls alltså ligger en bit över det gemensamma snittet för alla raser. Ragdollens ökning i antal stambokförda katter i SVERAK är istället 18,8% under senaste året respektive 56,1% under de senaste två åren. En rejäl ökning sammanfattningsvis.
 
Det är såklart jätteroligt att intresset för vår underbara ras fortfarande är stort och fortsätter öka år efter år. Det innebär dock också att vi alla behöver hjälpas åt med att ta hand om och stötta de lite nyare uppfödare vi fått inom rasen. Framförallt önskar vi att du som säljer en avelskatt är tydlig med att du finns där för din köpare och kan hjälpa till och guida i deras framtida avelsarbete.
 
I Scandinavian Ragdoll Club har vi även vårt avelsråd som våra medlemmar alltid kan vända sig till när man behöver hjälp, oavsett om du är ny i uppfödarvärlden eller om du redan fött upp katter under många år.
 
Det är trots allt att genom att få fram nya trygga, kunniga uppfödare med stort intresse för rasens välmående och utveckling som vi tillsammans kan se till att ragdollens framtid blir ljus.

Antal stambokförda ragdolls i SVERAK

År

Antal

2021

2960

2020

2491

2019

1896