Från och med den 1 januari 2025 kommer en del ändringar i ragdollens standard (FIFé) träda i kraft. Ändringarna berör rasens färger och mönster och syftet med dem är att göra det tydligare för ragdollägare, uppfödare, utställare och domare vad som är önskvärt och inte. På den här sidan kan du läsa om ändringarna samt vad de innebär för oss ragdollentusiaster.
Bakgrund
Under lång tid har det varit tveksamheter och meningsskiljaktigheter i hur ragdollens färger och mönster ska dömas på utställningar. Det har lett till att vi lite då och då kan se katter bli utsedda till Best in Show ena utställningsdagen, för att sedan få ett draget certifikat dagen efter. Oftast har det berott på just kattens färger och/eller vitfläck.
Standarden är ett verktyg för våra utställningsdomare, men om den är oklar blir det svårt att tolka vad som är rätt och fel. Det blir då också svårt för oss kattägare att avgöra om man ska ta med sin ragdoll på utställning eller inte. Här nedan är några exempel på katter med olika färgfel som besökt utställning. Fundera själv: hur ska dessa dömas?
Ragdollen är en ras som tävlar i färg. Det innebär bland annat att en stor del av standardens poäng, hela 20p av totala 100p, varit dedikerade till just kattens färg och mönster. Jämför det med antalet poäng som krävs för att uppnå vissa mål på utställningar; exempelvis behövs 93p för att få ett certifikat i klass 9 eller 10 och för NOM behövs hela 97p.
Om en ragdoll med färgfel kommer på utställning, hur många poäng är det då rimligt att domaren drar av för felet? Fram till nu har det varit helt upp till den domaren, och i praktiken kan hen välja att dra av allt ifrån 1 till 20 poäng. Det är också det som gjort att resultaten för en katt med färgfel kan skilja så mycket från en dag till en annan. Det saknades helt enkelt en tydlig vägledning om hur färgfel ska hanteras på utställning.
På grund av katter som de på bilderna ovan, samt den ospecificerade existerande fellistan i standarden, tog FIFé:s Breed Council för ragdoll (ragdollens avelsråd, BC) tillsammans med Judges & Standard Commission (domar- och standardkommissionen, JSC) fram ett nytt förslag på rasstandard som var uppe för omröstning på FIFé:s Generalförsamling (årsmöte) under våren 2024. Förutom en liten ändring så röstades förslaget igenom i sin helhet med röstetalet 28 ja / 7 nej / 3 avstår, vilket innebär att den nya standarden träder i kraft den 1 januari 2025.
Den nya standarden
Den nya standarden börjar som tidigare nämnts gälla från och med 2025. Här nedan kommer vi gå igenom alla ändringarna och förklara syftet med dem.
För att fullt kunna förstå varför vissa ändringar har gjorts så behöver man känna till att det finns två olika standarder som ragdollen har att förhålla sig till; dels sin egen rasstandard, men också den standard som heter General Parts, alltså den generella standarden. General parts är en standard som alla katter berörs av, oavsett ras. Den har ett antal olika kapitel som beskriver egenskaper som flera raser kan ha, exempelvis agouti, maskning, och vitfläck, men beskriver även vad som händer om katten har defekter och liknande.
På länken nedan kan du hitta alla kapitel som ingår i General Parts.
Colourpoint, mitted och bicolour
Du som läser vet säkert redan att ragdollen finns i tre olika mönster- eller vitfläcksvarianter; colourpoint, mitted och bicolour. Det är den enda rasen som finns i just de här tre utförandena, och är därför ett speciellt kännetecken för vår ras. På grund av det så har man i den nya standarden bytt ut texten i den inledande allmänna beskrivningen enligt följande. Den röda texten är den tidigare, och den blå den nya. Den gamla texten tillförde inget i standarden, medan den nya berättar att vi värnar om våra mönstervarianter.
Allmän beskrivning
The Ragdoll appears in three patterns: Colourpoint, Bicolour and Mitted (agouti or non-agouti) – and 20 colour varieties – altogether 60 varieties.
The three patterns colourpoint, mitted and bicolour are important characteristics for the Ragdoll breed.
Ögonfärg
När det kommer till ögonfärg har standarden tidigare innehållit en textbit som förbryllat många, nämligen att färgen ska vara så intensiv som möjligt i relation till kroppsfägen. Men vad betyder egentligen det? Betyder det att bruna katter måste bättre ögonfärg än övriga färger? Betyder det att diluterade katter ska ha sämre ögonfärg? Eller innebär det att om kroppen är ljus så spelar inte ögonfärgen någon roll?
I den nya standarden är därför den texbiten struken, och ögonfärgen beskrivs nu istället enbart som blå, ju intensivare desto bättre, enligt nedan.
Ögonfärg
Blue, the more intensive the better in relation to the body colour
Colourpoint
I colourpointens standard har det bara skett en liten ändring och det är att felet att inga vita fläckar är tillåtna har strukits. Det kan man först tycka låter lite konstigt, för vi vill ju inte ha vita fläckar på våra colourpoints, eller hur? Men faktum är att vita fläckar på siamesmaskade katter redan behandlas i en annan del av standarden, nämligen General Parts.
Kapitel 2 i General Parts heter Disqualifying and general faults in all breeds och där kan man läsa följande:
Colourpoint
Faults | Coat: Any white spots
Som vi kan se så står det här att vita fläckar som inte beskrivs som tillåtna enligt rasens egna standard inte ens ska kunna ge katten ett Excellent. Vi har alltså tidigare haft vita fläckar på colourpoint listat som ett fel på två ställen, en gång i General Parts där konsekvensen ska innebära No Excellent, samt en gång i ragdollens egna standard där felet varit listat fast helt utan någon konsekvens. Det har inneburit att vissa väljer att följa General parts, medan andra följer ragdollstandarden och bestämmer själv vad felet ska ge för konsekvens.
Genom att stryka felet från ragdollens egna standard så ger det i framtiden mer enhetliga bedömningar på våra maskade ragdolls. Observera också att det är i General Parts som felen pigmentbortfall och otillräckliga kontraster beskrivs och innebär att katten får ett draget certifikat.
Bicolour
I ragdollens standardbeskrivning för bicolour har det skett lite fler ändringar än för colourpointen. Syftet är att tydliggöra vad som är önskvärt och inte. Man ersätter också den tidigare fellistan med en som ger en tydlig konsekvens; draget certifikat.
Beskrivningen av ragdollens bicolourmönster ställer ibland till med problem, eftersom det även finns en generell beskrivning av bicolour i General Parts. Bicolour är en vitfläcksvariant som ett flertal olika raser kan ha, men på ragdoll har vi en väldigt specifik önskan om var det vita ska sitta eller inte. General Parts beskrivning reglerar främst mängden vitt, snarare än placeringen av den. Här nedan visas först en bild på hur bicolourkatter få se ut enligt General Parts, och därefter följer en inofficiell bild som domare Åsa Carnbrand tidigare gjort för att beskriva ragdollens bicolour.
Som man kan se ovan så skiljer det en del på var vitfläcken är önskvärd och inte. Exempelvis får en bicolour generellt ha färgade ben och tassar, medan vi på ragdoll önskar vita ben, och ett symetriskt vitt V i ansiktet.
I den nya standarden har en del text lagts till för att tydligt beskriva vad som är önskvärt på en bicolour ragdoll. Den blå texten nedan är tillägg, medan den röda är text som försvinner i och med att den nya standarden börjar gälla.
Points: – ears, mask and tail – to be well defined. The mask to have an inverted white ”V” as symmetric as possible, which includes the nose leather. Chin is white.
Body colour is to be a shade lighter than the points; with or without white spots on the back. A white patch on genitals is allowed.
Belly white and without spots. Preference is given to white legs.
The ideal is completely white feet and legs, the body colour must not extend down and cover more than one third of the legs. A small spot on legs/feet is tolerated.
Paw pads: pink
Faults
Ears: white on the earsTail: white on the tail
Faults precluding the certificate
Ears: White on ears
Tail: White on tail
Head: Any coloured markings/spots in the white area including the chin
Vitt, symmetriskt V
En av textraderna som lagts till handlar om V:ets utseende. Tidigare har standarden bara sagt att det ska finnas ett inverterat vitt V i ansiktet. Med det nya tillägget blir det tydligare att V:et ska vara helt vitt, utan färgade fläckar varken i ansiktet eller på hakan, och att det ska vara så symmetriskt som möjligt.
Det är också tillagt att om katten har några färgade markeringar i det vita så ska inget certifikat tilldelas. En tydlig konsekvens, till skillnad från tidigare när det var upp till varje domare att avgöra hur mycket felet skulle påverka resultatet.
Kroppsfärgen
På beskrivningen av kroppfärgen på en bicolour stryks orden om att färgen ska vara en nyans ljusare än pointsen, men det betyder inte att mörka kroppar plötsligt är tillåtna. Som vi beskrev tidigare så förklarar redan General Parts vad som ska hända om en siamesmaskad katt har otillräckliga kontraster, den blir då utan certifikat.
Det är även tillagt att det är okej med vit färg på genetalierna, då det ibland händer att vitfläcken placerar sig där.
Svans och öron
Vitt på svansen eller på öronen ger framöver draget certifikat. Tidigare har felen varit listade utan konsekvens, vilket gjort att det varit upp till varje domare att avgöra hur hårt felet ska dömas. Det har gjort att katter ena dagen kan vara nominerade, men en annan dag inte ens få ett certifikat.
Vita ben
Den tidigare textraden att ”vita ben är att föredra” har ersatts med en betydligt mer omfattande och tydligare beskrivning av hur mycket av benen som ska vara vita. Den nya beskrivningen säger att idealet är helt vita ben och fötter. Det är dock tillåtet att kroppfägen rinner ner lite på benen, så länge det inte är på mer än en tredjedel av benet. En liten färgad fläck är tillåten på benen, men trampdynorna ska vara rosa.
Mitted
Mitted är den av ragdollens varianter som oftast är tuffast att få helt perfekt. Här nedan kommer de justeringar som gjorts i ragdollens standardbeskrivning. Den svarta texten nedan är befintlig, blå är tillägg, medan det röda försvinner.
Points well defined and in harmony with the body colour, as in the Colourpoint.
White chin, with or without a white narrow stripe/marking(s) on the bridge of the nose up to the forehead.
Narrow white stripe/marking is allowed on the muzzle as long as it follows the median line down into the chin.
White stripe extends from the bib and runs down the underside between the front legs to the base of the tail.
A white patch on genitals is allowed.
White mittens on the front feet; legs maximum up to metacarpals. Lower mittens allowed as long as every
toe is white. No dark spot on the white front mittens
Hind legs white, minimum up to the heel and maximum to the middle of the thigh
Coloured small spot(s) in this area is are acceptable.
Nose leather: analogous to the colour of the points or pink
Paw pads: pink
Faults
Head: lack of white chin Legs: any dark spot on the white mittens Coat: any dark spot on the belly lack of the white stripe
Faults precluding the certificate
Head: Lack of white chin
Coat: Broken or lack of white belly stripe
Legs: White mittens higher than metacarpals or running up to the reverse side of the front feet
Kropp och huvud
Beskrivningen av vitfläckens placering på kropp och huvud har inte ändrats mycket i den nya standardutgåvan. Ett litet tillägg har kommit som tillåter vitt på genitalierna, precis som på bicolour. Det är ju naturligt att det vita kan hamna även där, på grund av magstrimman.
Den stora förändringen är att felen färgad haka och bruten eller avsaknad magstrimma nu fått en tydlig konsekvens – inget certifikat. Tidigare så har det varit upp till varje enskild domare att avgöra hur mycket felet ska påverka kattens bedömning, vilket gjort att samma katt kan få väldigt skilda resultat från en dag till en annan.
Ben och tassar
Beskrivningen av vitfläckens placering på ben och tassar har däremot fått sig en uppdatering. I den nya standarden definieras hur lågt samt hur högt de vita vantarna på framtassarna får gå. Som minst ska det vita täcka alla tår, och som mest får det sträcka sig upp till leden där tassen övergår till benet.
Utöver tillägget i beskrivningen så är det även specificerat att om katten har för mycket färg på framtassarna eller att det vita rinner upp på baksidan av benet i så kallade runners, så ska katten inte få något certifikat.
Trampdynorna på en mitted ragdoll ska vara rosa. Formuleringen om mittedens trampdynor var det enda som ändrades under FIFés Generalförsamling jämfört med hur standardförslaget såg ut när det lämnades in av Breed Council och Judges & Standard Comission. I orginalförslaget ville man att tramdynorna även skulle tillåtas vara i kattens kroppsfärg, eftersom hela eller delar av tramdynorna kan bli färgade om katten har väldigt låga mittens. Den textraden ströks dock efter diskussioner bland delegaterna på mötet. Vi får utvärdera och se med tiden om det visade sig vara rätt beslut eller inte.
För bakbenen på en mitted har inga större förändringar skett. Man har dock ändrat från att tillåta flera färgade fläckar i det vita på bakbenen till en liten fläck. I övrigt ska det vita precis som tidigare nå som minst över hasen och som mest upp till halva låret på katten.
Poängfördelningen
Under tiden som Breed Council (BC) arbetade fram det nya standardförslaget så hade de regelbunden kontakt med Judges & Standard Comission (JSC) för att stämma av hur den gruppen upplevde förslaget. En av synpunkterna från JSC var att för att verkligen understödja ändringarna som önskades så behövde ragdollens poängfördelning justeras något. JSC önskade att 5 poäng extra skulle tilldelas Färg & Mönster och efter diskussioner och omröstning i BC så föll valet att de 5 poängen skulle tas ifrån huvudet. Den nya poängfördelningen ser därför ut enligt nedan.
Slutligen
En rasstandard är som vi tidigare nämnt ett verktyg som både domare, utställare, uppfödare och kattägare har till hjälp, men när verktyget är otydligt kan det vara svårt att tolka vad som är rätt eller fel. Ändringarna som kommer med den nya standarden är tänkta att skapa en mer homogen utställningsscen för ragdollen, samt göra det enklare för oss ragdollentusiaster att avgöra vad som är önskvärt. Framtiden får utvisa om det fungerar eller inte.
Vi vill poängtera att en ragdoll med färgfel inte innebär att den inte kan användas i avel. En avelskatt behöver inte också vara en utställningskatt. Det är upp till varje uppfödare att väga styrkor och svagheter mot varandra och avgöra vilka katter man vill använda i sin uppfödning eller inte. Det kan dock vara värt att ändå ta hänsyn till färg och mönster i sin avel ibland, eftersom de tre mönstervarianterna colourpoint, mitted och bicolour är så utmärkande för vår ras. Det vill vi såklart inte förlora.