Standardtolkning gjord av 2020 års styrelse i Scandinavian Ragdoll Club.
Artikeln publicerades i SVERAK:s föbundstidning Våra Katter nr 3-2021
Ända sedan 2008 så har ragdollen toppat SVERAK:s lista över antal registrerade katter. Ragdollen har alltså varit vår populäraste raskatt i 13 år! En kombination av ett attraktivt yttre tillsammans med ett lugnt och harmoniskt temperament är troligtvis vad som gjort att rasen fallit oss svenskar i smaken.
Det är såklart otroligt roligt att rasens popularitet har hållit i sig i så många år, men det medför samtidigt även en del problem. Ett stort antal uppfödare gör att det finns väldigt många olika personliga tolkningar av rasens standard. Ragdollen har på grund av det varit väldigt spretig i sitt utseende sedan en tid tillbaka.
I den här artikeln kommer vi titta lite närmre på ragdollens rasstandard och ge vår tolkning av den. Vi kommer även med lite bildexempel försöka förklara vad som händer med kattens utseende när vissa enskilda detaljer hamnar i obalans. Till hjälp har vi tagit fram ett antal manipulerade bilder på katter. Vi vill poängtera att bilderna i artikeln, om än helt digitalt framtagna, inte är en avbildning av ”den perfekta katten”, utan är endast ett hjälpmedel för att kunna förmedla vår tolkning av en korrekt respektive felaktig ragdoll-look.
Look, vad är det?
Oavsett vilken ras man har så är en sak gemensam när det kommer till rastypiska katter; det ska aldrig råda något tvivel om vilken ras katten tillhör när man ser den. En katt som följer sin rasstandard ska inte kunna förväxlas med någon annan ras.
Det helhetsintryck som en katt utstrålar brukar i kattvärlden ofta kallas look, eller på svenska; uttryck. För att kunna få en korrekt och rastypisk look så krävs en balans och harmoni mellan alla de olika detaljerna på katten. Det räcker exempelvis inte med att öronen är helt perfekta om de andra detaljerna på katten inte alls följer rasens standard. Man måste alltid ta hänsyn till helheten!
Generellt intryck
Ragdollens standard inleds med en beskrivning av det generella helhetsintrycket som rasen ska ge; en stor katt med ett massivt och robust intryck. För att uppnå det behöver katten ha en medelkraftig till kraftig benstomme och en lång, muskulös kropp. Honorna är såklart något mindre än hanarna, men även de ska kunna uppvisa den där robusta looken.
Det här massiva, generella intrycket är genomgående för alla de olika detaljerna på katten för att kunna ge ett rastypiskt och harmoniskt helhetsintryck. Det är också bra att komma ihåg att ragdollen är en katt som utvecklas långsamt och är ofta inte helt färdigutvecklad förrän runt 3-4 år.
Poängfördelning
Om man gör en grov uppdelning av ragdollens poäng så ser fördelningen ut så här:
Huvud 35p – huvudets olika delar, inklusive öron och ögonfärg
Kropp 30p – kroppens uppbyggnad, ben, tassar och svans
Päls 30p – Pälslängd och kvalite, samt färg och mönster
Kondition 5p
Huvud, kropp och päls är alltså värda ungefär lika mycket i ragdollens standard.
Kropp 20p, ben och tassar 5p
Ragdollen ska ha en lång och muskulös kropp med en kort och kraftig nacke. Som tidigare nämnts behövs en medelkraftig till kraftig benstomme i både kroppen och benen för att ge ragdollen dess robusta look. För att ytterligare bidra till rätt uttryck är bröstkorgen bred, och ser man katten ovanifrån är den färdigutvecklade katten jämnbred över skuldror och höftparti.
Benen är medellånga och tillsammans med den långa kroppen bidrar till att katten ser rektangulär ut från sidan. Ragdollen ger också intrycket av att se lite framåtlutad ut då bakbenen är något längre än frambenen.
Tassarna är stora, runda och kompakta med pälstofsar mellan trampdynorna.
Svans 5p
Ragdollen ska ha en lång svans som helst ska nå skuldran. Om svansen är för kort kan det ge intrycket av att hela katten känns kortare. Den är bred vid basen men smalnar av något mot tippen. Optimalt är svansen välpälsad och buskig.
Huvud 25p
Ragdollens huvud ska vara medelstort och ha formen av en bred modifierad kil. Med det menas att grundformen är en bred kil, men konturerna består inte av raka linjer utan följer huvudets naturliga form. Kinderna är välutvecklade och övergår i ett brett och rundat nosparti av medium längd.
Profillinjen
Ragdollens profillinje från nosen till toppen av huvudet är nog en av de mer omdiskuterade detaljerna i ragdollens standard. Den ska ha en lätt rundad panna som visar en mjuk övergång till ett platt parti mellan öronen. Det ska vara god höjd i profilen, vilket innebär att det behöver finnas höjd i både pannan och huvudet.
Nosen är rak och visar en lätt böj i övre tredjedelen, dvs i övergången mellan nosen och pannan.
Bild 1: Bra balanserat och god höjd i profilen, ger ett robust intryck
Bild 2: Höjden sitter endast uppe på huvudet. När höjden sitter för långt bak och saknas i pannan kan det inte bildas något platt parti mellan öronen. Profilen blir för rak och böjen mellan panna och nos försvinner.
Bild 3: God höjd saknas i profilen och ger intrycket av ett klenare och plattare huvud. Profilen blir för rak och böjen mellan panna och nos försvinner.
Bild 4: God höjd saknas i profilen, men det lilla som finns trycker på ända längst fram i pannan. Det ger ofta en väldigt kantig panna, och inte rundad som den ska vara.
Haka
Hakan ska vara välutvecklad, och det är viktigt för att ragdollen ska få rätt look och balans. Hakan behöver ha både bredd och djup. Hanarna får ett kraftigare käkparti än vad honorna får.
Hakan framifrån
Vänster: Välutvecklad, djup och bred haka sett framifrån. Bidrar till huvudets modifierade kilform.
Höger: Svag haka som gör att huvudet känns övertungt. En svag haka gör ofta att nospartiet blir dominant och man kan få känslan av att noskuddarna hänger ner som tunga gardiner i ansiktet.
Hakan i profil
Bild 1: Välutvecklad haka med bra djup, sedd i profil. Hakan går i linje med nospartiet.
Bild 2: Svag, vikande haka som ger ett obalanserat och övertungt intryck.
Bild 3: En svag haka i kombination med dålig höjd i profilen gör huvudet något lite anknäbbsformat. Det robusta uttrycket som ragdollen enligt standarden ska ha försvinner då.
Ögonens storlek, form och placering
I huvudets poängdel ingår även ögonens form, storlek och placering. Själva färgen har dock en egen poängskala. Ragdollens ögon ska vara stora och ovala, men får inte bli för dominerande i ansiktet. Den yttre ögonvrån ska ligga i linje med örats yttre bas. Det gör att ragdollens ögon blir lätt snedställda, och bidrar till att ge dem ett lite sötsurt uttryck.
Bild 1: Stora, ovala och lätt snedställda. Yttre ögonvrån möter upp med placeringen av örats yttre bas. Rätt storlek, form och placering ger en korrekt, sötsur och öppen look
Bild 2: Rakställda ögon ger ett dåsigt eller sorgset uttryck
Bild 3: Mandelformade ögon ger ofta ett lite kisande uttryck. Det är extra vanligt att tabby-katterna får det här uttrycket
Bild 4: Stora och runda ögon som blir väldigt dominerande och ger ett lite för docksött uttryck
Bild 5: Täta ögon ger en obalanserad, hoptryckt look
Bild 6: För mycket utrymme mellan ögonen ger en obalanserad look
Bild 7: Små ögon ger slutet uttryck
Bild 8: Skelning eller tendens till skelning är relativt vanligt på maskade katter, men är ett generellt fel för alla raser.
Ögonfärg 5p
Ragdollens ögon ska alltid vara blå, allt annat är diskvalificerande. Ju mer intensiv ögonfärg katten har, i relation till kroppsfärgen, desto bättre. Radollens egna standard specificerar inte hur blå färgen ska vara, utan bara intensiteten. Läser man däremot vad som står i General Parts, det vill säga den generella standarden för alla raser, så gäller för alla maskade katter att ögonfärgen ska vara så rent och djupt blå som möjligt.
Öron 5p
Öronen på en ragdoll ska vara medium i storlek. De ska vara breda vid basen och ha rundade toppar. De är brett placerade på huvudet och är lätt tiltade framåt.
Bild 1: Korrekta, breda öron med rundad topp. Medium storlek och placerade brett isär. Bidrar till balansen i huvudets modifierade kilform
Bild 2: För små öron vilket ger huvudet ett för runt intryck
Bild 3: Väldigt rundade örontoppar, ger även de en lite rundare, felaktigt intryck av hela huvudet
Bild 4: Öronen sitter för brett isär. Förutom att de då inte kan följa ögonlinjen så ger det även huvudet en domad topp, och inte platt som den ska vara
Bild 5: Öronen sitter för tätt. Ögonlinjen kan inte följa deras placering och det ger också uttrycket en ”kaninkänsla”
Bild 6: Smala öron ger huvudet ett vasst och spetsigt uttryck.
Bild 7: Spetsiga öron ger även de ett vasst uttryck
Bild 8: Böjda ”bananöron”. Ibland är bara ytterlinjen böjd, ibland innerlinjen och ibland båda samtidigt. Huvudets modifierade kilform rubbas
Pälsens kvalité, struktur och längd 10p
Ragdollens päls är som längst runt nacken och yttre delen av ansiktet så att det ger intrycket av att katten har en krage. I ansiktet är den dock kort. På kroppens sidor, på magen och på bakbenen är pälsen medellång till lång. Pälsen på bakbenen gör att katten ser ut att ha äppelknyckarbyxor på sig. På frambenen ska den däremot vara kortare. Pälslängden varierar på de flesta katterna utefter säsong.
När man rör en ragdolls päls ska den kännas som kallt silke. Förutom att ha en silkig textur ska pälsen också vara medium lång, tät, mjuk och ligga tungt utmed kroppen. För att kunna uppnå det så behöver pälsen helt sakna, eller innehålla väldigt lite underull. Innehåller pälsen mycket ull kommer det komma in mycket luft i pälsen som ger den en varm känsla när man rör vid den, och den kommer också stå ut mer från kroppen. Ragdollen ska aldrig vara en fluffig katt.
Överst: Kall, silkig päls som ligger tätt intill kroppen
Under: Varm, ullig päls som står ut från kroppen
Färg och mönster 20p
Ragdollen har väldigt mycket poäng tilldelade just färg och mönster, så det är en viktig faktor att ta hänsyn till när man diskuterar dess standard. Ragdollen är en maskad katt som finns i 10 färger, tre mönster (vitfläcksvarianter) och kan även vara med eller utan tabbymarkeringar, vilket ger totalt 60 olika tillåtna färgkombinationer. I samtliga mönstervarianter ska maskfärgen (på öron, ben och tassar, svans och i ansiktet) vara tydligt definierad i förhållande till kroppsfärgen. Man brukar även kalla det kontraster, det vill säga desto större skillnad mellan maskfärg och kroppsfärg ju bättre kontraster. De tre olika mönstervarianterna som finns på ragdoll är;
Colourpoint:
Är en enbart maskad katt utan vitfläck.
Mitted:
Tassar fram och bak ska vara vita. På bakbenen ska det vita som minst nå upp över hasen, men som mest till halva låret. Hakan ska vara vit, och det ska löpa en vit strimma från bröstet hela vägen under magen till svansens bas. En smal vit bläs får förekomma.
Bicolour:
I ansiktet ska masken ha ett omvänt vitt “V”. Bröst, mage och helst hela benen ska vara vita. Vita fläckar på ryggen kan förekomma.
Blå colourpoint
RAG a
Blåmaskad mitted:
RAG a 04
Blåmaskad bicolour:
RAG a 03
En standard – ett gemensamt ansvar
Oavsett om man är nybliven eller lite mer erfaren uppfödare så ska man aldrig underskatta värdet av att hjälpa och ta hjälp av varandra. Det är bara på det sättet vi kan se till att vår ras får en positiv framtida utveckling.
Varje enskild uppfödare har ett stort ansvar för rasens framtida utveckling, men med det sagt så är det inget som någon varken kan eller bör ta sig an ensam! Rasstandarden ger oss alla ett gemensamt mål att arbeta mot tillsammans. Att ta med sina katter på utställning och få dem bedömda av duktiga, utbildade domare är ett jättebra verktyg för att få vägledning i hur ens katt står sig mot standarden. Kom dock alltid ihåg att det är vi uppfödare som tillsammans i slutändan har det yttersta ansvaret för rasens utveckling.
Att samarbeta med, och byta erfarenheter, tankar och idéer med andra uppfödare och entusiaster inom rasen är ett av de mest värdefulla redskapen vi har att använda oss av i vårt gemensamma avelsarbete. Vi kan ta lärdom av varandra och tillsammans utveckla en gemensam målbild. Det är ju dessutom så otroligt mycket roligare när vi kan göra det ihop!