Ragdollen är fortfarande en förhållandevis ung kattras och variationerna inom rasen är stora, både vad gäller storlek och vikt. Det är också en ras som växer länge, och olika avelslinjer växer olika snabbt. Av denna anledning ska du inte stirra sig blind på siffran på vågen när du funderar över om din katt är normalviktig. Känn istället igenom kattens kropp! Under pälsen ska du enkelt kunna känna kattens revben när du stryker fingrarna över dem. Känns katten normal i hullet så är den troligen det. Kan du inte känna revbenen så behöver katten troligtvis gå ner lite i vikt. Revbenen ska dock heller inte sticka ut och katten ska inte kännas knotig. Då är den för smal. Har katten svårt att hålla hullet kan den behöva undersökas av veterinär.
Normalvikt
Inom rasen är honorna normalt märkbart mindre än hanarna, men det finns en variation inom rasen så det stämmer inte alltid. Det föds både större och mindre katter utan att det är något fel. Det är svårt att säga något om ragdollens normalvikt. Istället för att stirra på vad vågen visar så bör man utgå från storleken på katten. En katt på 4 kg kan vara antingen smal eller tjock beroende på hur katten ser ut.
Övervikt
Om din katt är överviktig så får du försöka hjälpa till att få ner katten i vikt. Detta kan du tex göra genom att begränsa matmängden och inte låta katten äta så mycket den själv vill, aktivera den mer genom promenader och lek, eller byta ut fodret mot något som katten blir mättare på som exempelvis ett högkvalitativt blötfoder.
Övervikt hos katt är tyvärr ett växande problem, och kan hos katten leda till flera olika åkommor som bland annat ledproblem och diabetes. Tänk på att en katt inte ska bantas och gå ner i vikt för snabbt. Det är bättre att den går ner lite långsamt i vikt över längre tid.
Undervikt
Om katten istället är underviktig kan du prova att byta ut dess foder mot ett mer energirikt. Kattunge- och babymat kan ofta vara ett bättre alternativ för den underviktiga katten, även om den är vuxen.
En katt som inte mår bra vill inte gärna äta. Avmagring är ett symptom på många olika sorters sjukdomar, så om katten plötsligt blir mager utan anledning är det bäst att ta ett samtal med din veterinär.
Tigermagen
Många ragdolls har en hängmage, en så kallad “tigermage”, som ser ut och känns som en påse med lösare skinn över buken. Denna magen kan katten ha även om den är mager, så den behöver du inte förknippa med övervikt.
Varför en del katter får denna magen är inte helt känt, men vissa tror att den hängt med från tiden då katten var ett ökendjur och använde påsen som en vatten- eller fettdepå.
Storleken i rasstandarden
I ragdollens rasstandard beskrivs rasen som en stor kattras med en lång kropp och medelkraftig till kraftig benstomme. Ragdollstandarden är något som samtliga uppfödare av rasen har i baktanke när de bedriver och planerar sin avel. De flesta drömmer om att någon gång föda upp den perfekta ragdollkatten.
Det är viktigt att skilja kattens benstomme från dess hull. Ingen katt mår bra av att vara över- eller underviktig. Ragdollen tillhör en av de raser som tenderar att ha lättare för att bli överviktig, framförallt om du har en kastrerad katt.
När en uppfödare väljer ut katter till avel bör man vara noga med att välja ut katter som man tror kan nedärva bra storlek och längd. Har man en mindre avelskatt bör man kontrollera katterna bakåt i stamtavlan för att se hur stora dennes förfäder varit. På så vis kan man ha en föraning om hur anlagen kan nedärvas till avkommorna. Två mindre katter bör inte paras med varandra.
Slutligen
Katten kan inte själv avgöra om den är under- eller överviktig. Det är ditt jobb som ägare att se till att katten är i det hull som bäst passar dess kroppsbyggnad. Stirra dig inte blind på vågen, utan känn igenom din katt med jämna mellanrum. Genom att hålla din katt i hälsosam kondition så ger du den de bästa förutsättningarna för ett långt och friskt liv.