En bicolour ragdoll är i grunden siamesmaskad precis som colourpointen, men har dessutom vitfläck.

Bicolourn är väldigt karaktäristisk för rasen och kännetecknas främst av sitt vita uppochnervända V i ansiktet.

En bicolour kan ha alla de 10 färgerna som är godkända hos ragdollen och kan dessutom vara både med och utan tabbymarkeringar. Det gör att det totalt finns 20 olika utseenden på en bicolour. Längst ner på sidan kan du se bildexempel på bicolours i olika färger. 

Standard och färgfel

Vad säger standarden?

Enligt standarden ska en bicolours points vara jämna i färgen, väldefinierade och hålla goda kontraster mot kroppsfärgen som är ljusare än pointsen. Utöver det har bicolourn även vitfläck som ska sitta på ett visst sätt. 

I ansiktet har bicolourn ett vitt inverterat V. Önskvärt är att det är helt symmetriskt. Nosen ska vara rosa.

På en bicolour ska totala vitfläcksfördelningen vara 50-75% färg och resterande procent är vitt. En bicolour ragdoll får ha vita fläckar eller fält på ryggen, så länge det håller sig inom den tillåtna mängden vitfläck. 
Magen är helt vit och får inte ha färgade fläckar. Helt vita ben, både fram och bak, är att föredra.

Brun bicolour med jämna färger, jättefina kontraster och attraktiva vita "band" som avgränsar ryggens färg mot nacken och svansen

På färgsidorna på SRC:s hemsida utgår vi från FIFé:s standard i texterna när vi berättar om hur en ragdoll ska se ut. Det är den är det absolut vanligaste standarden som används i skandinavien. Alla FIFé:s aktuella standarder kan man hitta på länken nedan.
Ragdollen har dels en eget kapitel i standarden som bara rör just vår ras, men det finns också många avsnitt i den generella standarden som påverkar ragdollens önskvärda utseende.

Färgfel

Färgfel är något som man tar hänsyn till när man ställer ut eller avlar på sin katt. Är din katt bara en älskad sällskapskatt är färgfel däremot helt oviktiga och inget som på något vis skulle göra din katt sämre.

En bicolour ragdoll får inte ha vitt på öronen och på svansen. Den ska heller inte ha färgade fläckar i det vita V:et.
Fläckar på benen är inte ett fel, men standarden säger att vita ben föredras så det kan ändå till viss del påverka kattens chanser på utställning. Det gäller även färg som “rinner ned” från kroppen ner på benen. 

Bildexempel på färgfel

Kul att veta

Här följer lite blandad info och kuriosa som rör bicolourn.

V:ets utseende

Ett riktigt fint V som ger ett bra ragdolluttryck får man om man använder riktlinjen att V:ets linjer ska hålla sig inom ögats inner- och ytterkant. Går V:et innanför ögonen blir V:et litet och/eller smalt och katten får inte det där öppna fina uttrycket vi vill ha. Ett väldigt stort V som går utanför ögats ytterkanter är inte heller optimalt. Titta gärna på V:na på bilderna nedan och se vad du själv tycker.

Bicolourns genetik

Genetiken bakom ragdollens bicolour är inte helt enkel och självklar. Vi har nämligen två olika vitfläcksanlag som vi avlar på inom rasen. En ragdoll som till utseende är bicolour har hela fyra olika genetiska uppsättningar som kan ge det utseendet. Beroende på hur man använder de olika genetiska vitfläcksanlagen i avel kan man öka eller minska risken för feltecknade kattungar. Därför är det viktigt att uppfödare inom rasen är väl insatta i genetiken bakom utseendet.

Galleri

Här kan du se bilder på bicolour ragdolls i olika färger. Du kan använda filtret för att sortera ut alla bilder i en viss färg. Om en färg du letar efter saknas så beror det på att vi inte har några bilder på just den färgen ännu.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Skicka in bilder!

Ni är alltid varmt välkomna att skicka in foton på era katter till vårat bildgalleri. För besökarnas skull önskar vi att ni bara skickar in foton av god kvalitet och skärpa där kattens huvud syns bra. Katterna ska vara minst 3 månader gamla på fotona. Du kan ladda upp dina bilder på länken nedan eller maila dem till webmaster@scandinavianragdoll.com. Skriv även kattens och ägarens namn om du vill att det ska stå med.